Multe persoane au gânduri suicidare de-a lungul vieții. Daca și tu ai avut astfel de gânduri, trebuie să știi că nu ești singurul. De asemenea, un alt lucru pe care trebuie să-l stii este că dorința de a-ți încheia socotelile cu viața nu este un defect de caracter, și nu înseamna că esti slab sau nebun. Dorința de sinucidere înseamna că simți mai multă durere sau tristețe decât îi poți face față.
În momentul de față, poate părea că tristețea nu se va sfârși niciodată. Dar, este important să realizezi că, prin apelarea la puțin ajutor, poți înfrânge aceste gânduri.
Dacă te-a preocupat în ultimul timp gândul să-ți iei viața, caută imediat ajutor medical. Dacă nu ești lângă un spital, sună la Alianța Română de Prevenție a Suicidului la 0800 801 200. Ei au personal pregătit special pentru aceste situații, gata să te ajute oricând.
Cuprins
Cum să scapi de gândurile de sinucidere?
Amintește-ți că problemele sunt temporare, dar sinuciderea este permanentă. Să-ți iei viața nu este niciodată o soluție pentru problemele grele pe care le întâmpini. Cel mai bine este să lași să treacă niște timp, pentru că, vei observa că durerea se va atenua și lucrurile se vor schimba. Intre timp, ar trebui să urmezi următorii pași dacă ai gânduri suicidare.
1. Scapă de accesul la metodele letale de sinucidere
Dacă îți faci griji că ai putea să acționezi pe baza emoțiilor din cauza gândurilor suicidare, scapă de toate armele de foc, cuțite sau medicamentele periculoase pe care le ai la îndemână.
2. Ia medicamentele așa cum au fost prescrise
Unele medicamente antidepresive pot crește riscul de a avea gânduri suicidare, în special când începi să le iei pentru prima data. Nu trebuie să te oprești din a lua medicamentele sau să îți schimbi doza decât dacă doctorul îți spune acest lucru. Situația va deveni mai gravă dacă te oprești din a lua medicamentele dinadins. Pot apărea și simptome de discontinuare. Dacă experimentezi și alte efecte secundare negative din cauza medicamentelor, discută cu medicul tău curant despre alte opțiuni.
3. Ferește-te de droguri și alcool
Poate fi tentant să apelezi la alcool și droguri pentru a trece peste perioadele dificile. Totuși, făcând aceste lucruri poți doar îngreuna situația. Este foarte important să te ferești de aceste substanțe când te simți neajutorat sau când te gândești la suicid.
4. Fii optimist
Nu contează cât de rea este situația, trebuie să știi că sunt multe feluri în care îți poți rezolva problemele în care te afli. Multă lume a avut tentative și gânduri suicidare și au supraviețuit, ca mai apoi să fie foarte fericiți și mulțumiți de decizia luată. Este o șansă mare să supraviețuiești și să poți trece peste această perioada grea, cu gânduri de suicid, chiar dacă durerea pe care o simți este insuportabilă. Acordă timpul necesar situației.
5. Vorbește cu cineva
Nu încerca să treci peste aceste momente singur. Ajutorul din partea cuiva care are experiență sau ajutorul din partea celor dragi poate face ca aceste sentimente să treacă mai ușor și mai repede. Există numeroase organizații și grupuri care te pot ajuta să ții piept gândurilor suicidare. Ele te pot ajuta să iți dai seama că sinuciderea nu este un răspuns la orice situație stresanta din viață.
6. Acordă atenție semnelor de avertizare
Vorbește cu doctorul sau cu terapeutul tău pentru a afla posibile declanșatoare ale gândurilor de suicid. Acest lucru te va ajuta să recunoști din timp semnele de pericol și te va ajuta să te decizi ce pași să faci în continuare. Este de asemenea important să le comunici membrilor familiei și prietenilor despre semnele de sinucidere, ca să știe când vei avea nevoie de ajutor.
Riscul de suicid
Anual, peste 800.000 de oameni mor prin suicid, adică o persoană la fiecare 40 de secunde, plasând astfel suicidul ca fiind a 15-a cauză de deces la nivel mondial, 1,4% din numărul total de decese producându-se prin suicid. Rata sinuciderii în Romania în ultimii 10 ani a fost relativ constantă și apropiată de media mondială, adică în jur de 2450 – 2950 decese prin sinucidere anual. Cu toate acestea, sinuciderile au reprezentat 23% din decesele înregistrate în Romania în 2018.
Nu ar trebui să existe nici un motiv pentru care cineva ar trebui să-și ia viața. Totuși, unii factori pot crește acest risc. Cei care suferă de tulburări mentale sunt mult mai expuși la aceste pericole. De fapt, peste 90% din oamenii care își iau viața au tulburări de sănătate mintală în momentul în care comit suicid. Depresia este unul dintre principalii factori, dar și alte tulburări mentale sunt de vină pentru ajungerea la suicid, precum tulburarea bipolară sau schizofrenia.
Ideile suicidare pot fi provocate și de alte lucruri în afară de bolile mintale:
- Abuzul de diverse substanțe
- Încarcerarea
- Antecedente în familie de suicid
- Probleme la locul de muncă sau cu banii
- Diagnosticarea cu probleme medicale serioase, precum cancer sau HIV
- Probleme sociale
Bărbații sunt mai supuși riscului de a se sinucide fața de femei, dar femeile sunt mai supuse riscului de a avea idei de suicid. Oamenii bătrâni, atât femei cât și bărbați sunt mai predispuși să se sinucidă decât oamenii tineri.
Posibile cauze de suicid
Cercetătorii încă nu știu exact de ce unele persoane încep să dezvolte gânduri autolitice. Ei suspectează genele ca fiind un motiv. Cei care au avut membrii ai familiei cu istoric de gânduri negre sau chiar cazuri de suicid sunt mai predispuși să aibă și ei. Dar studiile încă n-au reușit să confirme această legătură.
În afară de legăturile biologice, problemele din viață pot cauza unor persoane astfel de gânduri. Trecerea printr-un divorț, pierderea cuiva drag sau problemele financiare pot cauza stări depresive și incapacitatea de a vedea o scăpare din acea situație.
Un alt lucru comun care declanșează gândurile de suicid sunt problemele sociale – izolarea față de ceilalți sau respingerile. Izolarea poate fi cauzată și de orientarea sexuală, de cultul religios și de identitatea sexuală. Sentimentul de izolare se poate înrăutăți dacă nu se cere ajutor sau suport.
Efectul sinuciderii cuiva drag
Când cineva se sinucide, durerea se resimte și în viața celor apropiați iar șocul se simte pentru mulți ani. Furia și vinovăția sunt sentimente comune, pentru că, din perspectiva celui apropiat ai fi putut să-l ajuți și să nu se ajungă la așa ceva. Aceste regrete îi pot urmări toată viața.
Te invităm să urmărești un documentar despre cum putem preveni suicidul, produs de BBC Horizon.
Cmentariile sunt închise