Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Exercitiul fizic îmbunătățește mintea copilului

Încurajează copiii să alerge, să sară, să țopăie, să fugă unul după altul sau după mingi și le vei îmbunătăți substanțial abilitatea de a gândi

Așa spune cel mai ambițios studiu referitor la activitatea fizică și performanța cognitivă realizat vreodată. Rezultatele subliniază, încă o dată, importanța exercițiului fizic pentru dezvoltarea creierului copiilor, în special abilitățile intelectuale care influențează performanța academică.

Această știre nu este deloc nouă. Studii recente au arătat că rezultatele elevilor la matematică și citire au crescut dacă mergeau la plimbare înainte de test, chiar dacă acei copii erau supraponderali sau fără condiție fizică. Alte studii au găsit corelații între condiția fizică a copiilor și structura creierului, ariile responsabile de gândire și învățare fiind mai extinse în cazul copiilor care aveau o condiție fizică bună.

Dar aceste studii au fost pe termen scurt sau corelaționale, asta însemnând că nu se poate hotărî dacă fitness-ul a schimbat într-adevăr creierul copiilor sau dacă elevilor dotați intelectual doar le place sportul.

Așadar, pentru noul studiu publicatîn 2014 în jurnalul Pediatrics, cercetătorii de la Universitatea din Illinois au contactat conducerile școlilor din comunitățile înconjurătoare și i-au rugat să recruteze elevi intre 8-9 ani pentru un program de exerciții fizice după școală.

Acest grup a prezentat un interes particular cercetătorilor, deoarece studiile precedente au determinat că, la acea vârstă, copii experimentează un salt în așa-numita ”funcționare cognitivă executivă”, care este abilitatea de a-ți impune ordine în gândire. Funcțiile executive ajută la controlarea multitasking-ului mental, la menținerea concentrării și la inhibarea răspunsurilor inadecvate la stimuli mentali. Copiii ale căror funcții executive sunt reduse tind să aibă dificultăți academice, în timp ce copiii cu funcții executive bine dezvoltate de obicei se descurcă foarte bine la școală.

Cercetătorii s-au întrebat dacă exercițiul fizic regulat va îmbunătăți funcțiile executive ale copiilor, dând astfel un impuls dezvoltării mentale normale. S-au înscris 220 de copii și i-au adus la universitate pentru o serie de teste care măsoară condiția fizică aerobică și funcțiile executive actuale. Apoi i-au împărțit în 2 grupuri, 110 fiind înscriși pe lista de așteptare pentru programul de exerciții de după școală, asta însemnând că ei își puteau continua viețile în mod normal, servind astfel ca un grup control.

Ceilalți 110 au început un program de ”distracție copilăroasă structurată” în fiecare după-masă în campusul universității. ”Vrem ca ei să se joace”, a spus Charles Hillman, profesor de kinesiologie și sănătate publică în cadrul Universității din Illinois, care a condus studiul.

Purtând monitoare cardiace și pedometre, copii au fost ghidați în activități diverse, cum ar fi ”leapșa” sau abilități mai tehnice, cum ar fi controlul unei mingi de fotbal, dribling etc. Această curiculă de exerciții fizice a fost concepută ca să imbunătățească atât condiția fizică, cât și abilitățiile motorii de bază, a spus Dr. Hillman.

Sesiunea dura aproximativ 2 ore, cu pauze, in total copiii făcând mișcare moderată spre intensă aproape 70 de minute și parcurgând mai mult de 2 mile pe sesiune, potrivit pedometrelor. Programul a durat întregul an școlar, cu sesiuni în fiecare zi, dar nici un copil nu a obținut prezență de 100% la acest program. La sfârșitul programului, amândouă grupurile s-au întors la universitate și au repetat testele cognitive și aerobice.

Așa cum a fost așteptat, copiii din grupul de exercițiu au fost acum într-o formă fizică mult mai bună decât grupul de control. Dar mai importante au fost rezultatele testelor funcțiilor executive, care s-au îmbunătățit substanțial. Au fost mai buni la ”inhibiția atențională”, care este abilitatea de a bloca informațiile irelevante și de a se concentra pe sarcina actuală, și și-au îmbunătățit abilitățile de a ”comunta” între sarcinile cognitive.

Între timp, și copiii din grupul de control au prezentat o îmbunătățire a funcțiilor cognitive, dar cu un procent mult mai mic decât celălalt. Creierul copiilor din ambele grupuri s-a dezvoltat, dar procesul a fost mai rapid și mai expansiv pentru copiii care au alergat și s-au jucat.

”Mesajul este acesta: lăsați copiii să fie activi fizic atât de dragul minții lor, cât și pentru sănătatea lor”

Aceste programe de exerciții după școală necesită mai multă cheltuială din partea școlilor, atât pentru echipament cât și pentru personal, dar orele suplimentare de educație fizică ar putea de asemenea să asigure suficientă activitate fizică pentru creierul copiilor.

”Dacă vrei ca elevii tăi să citească și să socotească bine, ar fi bine să te asiguri că se mișcă suficient!”

Sursa: NYTimes

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More