Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Durerile de cap si diareea. Exista vreo legatura?

Durerile de cap de tip migrena pot provoca senzatii foarte intense de disconfort si se pot insoti si de alte simptome neplacute. De exemplu, unele persoane pot prezenta diaree in timpul durerilor de cap, acest lucru fiind si mai frustrant.

Articolul de fata are ca scop prezentarea legaturii dintre durerile de cap de tip migrena si scaunele diareice, precum si posibilii factori de risc ce ar putea duce la astfel de simptome. De asemenea, sunt prezentate optiunile potentiale de tratament pentru diaree si dureri de cap.

Care sunt cauzele migrenelor?

Migrenele se caracterizeaza prin prezenta unor dureri puternice si cu caracter pulsatil la nivelul capului. Aceste dureri de cap pot fi precedate adesea de o „aura”, aceasta fiind o perturbare vizuala sau auditiva.

Cauzele exacte ale durerilor de cap de tip migrena raman inca neclare. Cu toate acestea, expertii considera ca durerile de acest fel se pot datora modificarilor temporare ale substantelor chimice de la nivel cerebral, dar si a modificarilor suferite de nervii si vasele de sange din creier.

Unii oameni constata ca anumiti factori le declanseaza episoadele de migrena. Astfel, potentialii declansatori sunt reprezentati de oboseala, stres, modificari hormonale la femei si o stimulare puternica a organelor de simt, cum ar fi zgomotele puternice sau luminile intermitente. De asemenea, foamea, deshidratarea usoara si consumul unor anumite alimente si bauturi, precum cele care contin cofeina, ar putea fi alti factori incriminati.

Care este legatura dintre durerile de cap si diaree?

Migrenele pot surveni alaturi de o serie de alte simptome, inclusiv diaree. Persoanele care sufera de diaree vor avea scaune moi, chiar apoase, de cel putin trei ori pe zi. Nu este clar de ce durerile de cap de tip migrena pot duce la diaree, dar specialistii au cateva presupuneri. Astfel, conform unei analize din 2014, anumite afectiuni gastro-intestinale sunt frecvent insotite de dureri de cap si diaree. Cateva exemple de astfel de afectiuni sunt reprezentate de sindromul de intestin iritabil, boala inflamatorie intestinala si boala celiaca. Conform analizei, inflamatia generalizata este un factor posibil care ar putea explica atat aparitia migrenei, cat si a scaunelor diareice.

Simptome ce se pot asocia cu durerile de cap

Principalul simptom al migrenei este durerea severa ce afecteaza o parte a capului. Totusi, simptomele pot fi mult mai numeroase si pot include sensibilitatea la lumina si la anumite mirosuri sau sunete puternice. Pacientii pot acuza si dureri si rigiditate la nivelul gatului, dar si tulburari vizuale. De asemenea, migrena poate fi acompaniata de greata, varsaturi, anxietate, iritabilitate, stare depresiva, insomnie, oboseala, dificultati de concentrare si amorteli sau furnicaturi in diferite parti ale corpului.

Diagnostic

Pentru a diagnostica o durere de cap de tip migrena ce este asociata cu diaree, medicii vor analiza istoricul medical al persoanei in cauza si o va intreba despre toate simptomele pe care aceasta le resimte. Aceste intrebari pot fi cu privire la frecventa durerilor de cap si a scaunelor moi. De asemenea, medicul poate dori sa stie daca exista anumiti factori declansatori evidenti pentru aceste simptome.

Pentru a investiga potentialii factori declansatori, medicul poate testa pacientii pentru diferite alergii alimentare sau intolerante alimentare. Examenele probelor de materii fecale, analizele de sange, testele respiratorii (testarea hidrogenului in aerul expirat) si endoscopia reprezinta doar cateva dintre investigatiile ce pot fi de ajutor pentru determinarea cauzelor scaunelor diareice.

Nu exista teste specifice care sa confirme diagnosticul de durere de cap sau de migrena. Cu toate acestea, un medic poate solicita teste de imagistica medicala, precum tomografia computerizata a capului (CT cranian). Acest lucru va ajuta la verificarea eventualelor cauze ce s-ar putea regasi la nivelul creierului, de exemplu o formatiune tumorala.

Optiuni de tratament

Desi in prezent nu exista un tratament curativ pentru migrena, exista anumite medicamente ce pot ajuta la diminuarea simptomelor neplacute. Unele optiuni potentiale pentru tratarea sau prevenirea migrenei si a diareii asociate sunt reprezentate de:

  • Pastrarea unui jurnal alimentar – persoanele care banuiesc ca anumite alimente sau bauturi le declanseaza simptomele neplacute ar trebui sa tina un jurnal alimentar. Oamenii pot folosi acest lucru pentru a inregistra alimentele pe care le consuma pe parcursul zilei, impreuna cu orice simptome experimentate. Identificarea si evitarea posibilelor alimente sau bauturi declansatoare va reduce riscul ca in viitor sa fie experimentate simptomele neplacute;
  • Gestionarea nivelurilor de stres – unele persoane pot experimenta manifestarile ce produc disconfort in urma unor evenimente stresante. Asadar, evitarea stresului si adoptarea unor tehnici speciale de gestionare a acestuia ar putea fi de ajutor la prevenirea si tratarea durerilor de cap. Exercitiul fizic, yoga si tehnicile de relaxare sunt doar cateva exemple de optiuni ce merita a fi incercate;
  • Medicamentele – unele medicamente pot ajuta la diminuarea durerilor de cap sau la prevenirea migrenelor. Medicul poate recomanda cele mai bune tratamente medicamentoase pentru fiecare persoana in parte. Acelasi lucru este valabil si in cazul scaunelor diareice, loperamida si subsalicilatul de bismut fiind cateva medicamente utilizate. Cu toate acestea, persoanele care prezinta febra sau scaune sangvinolente ar trebui sa evite aceste medicamente.

Profilaxie

Exista anumite metode prin care frecventa durerilor de cap de tip migrena poate fi redusa. Asadar, identificarea si evitarea factorilor declansatori este foarte importanta. De asemenea, gestionarea nivelurilor de stres si urmarea corecta a tratamentelor primite de la medic reprezinta alte metode ce pot fi de ajutor.

Persoanele ce sufera foarte frecvent de migrena pot beneficia de medicamente in fiecare zi. Totusi, medicamentele trebuie luate doar la indicatia medicului, deoarece pot avea numeroase efecte adverse.

Factori de risc

Anumiti factori pot creste riscul de migrena si diaree. Asadar, potentialii declansatori enumerati anterior sunt principalii factori de risc pentru migrena. Totusi, estrogenul poate duce la dureri de cap de acest tip. Acest lucru poate explica de ce astfel de dureri de cap sunt de trei ori mai frecvente la femei decat la barbati. Episoadele de migrena pot deveni mai putin frecvente dupa menopauza, atunci cand nivelul de estrogen scade.

Factorii de risc pentru diaree se bazeaza foarte mult pe obiceiurile alimentare. Asadar, persoanele care nu se spala pe maini dupa folosirea toaletei sau inainte de a manipula sau pregati mancarea au un risc mai mare. De asemenea, persoanele care mananca mancare expirata sau care consuma apa din surse nesigure sunt supuse unui risc crescut de a dezvolta diaree si alte simptome gastro-intestinale.

Vizita la medic

Durerile de cap de tip migrena dispar in general pe cont propriu sau cu un tratament adecvat la domiciliu. Cu toate acestea, oamenii ar trebui sa se adreseze medicului in anumite situatii. De exemplu, diareea ce dureaza mai mult de doua zile si diareea ce presupune un numar mai mare de sase sau sapte scaune in decurs de 24 de ore ar trebui sa reprezinte motive bune pentru a vizita medicul. Episoadele de dureri de cap care cresc in frecventa sau severitate ar trebui sa trimita, de asemenea, la medic.

Pe langa toate aceste lucruri, oamenii ar trebui sa discute cu medicul daca migrena si diareea sunt insotite de alte simptome, precum deshidratarea, febra, dispneea, tulburarile de vedere, vertijul si confuzia. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care sunt resimtite greturi sau varsaturi severe, dureri rectale sau dureri de stomac, dar si atunci cand este observat sange in scaun.

Concluzii

Durerile de cap de tip migrena pot fi extrem de neplacute. Cauzele exacte ale acestor dureri nu sunt momentan cunoscute, dar exista anumite suspiciuni. Asadar, unii potentiali factori declansatori includ oboseala, stresul si sensibilitatile alimentare.

Cateva alte simptome, inclusiv diareea, pot insoti durerile de cap. Unii cercetatori au afirmat ca inflamatia generalizata poate ajuta la explicarea legaturii dintre cele doua afectiuni, dar mai sunt necesare cercetari suplimentare cu privire la acest aspect.

 

1 Comentariu
  1. Rodica spune

    Excelent articol.
    Două mici adăugiri aș avea:
    1. Migrena însoțită de diaree poate fi semnul unei probleme biliare. Se recomandă, în consecință, echografia abdominală.
    2. Dacă diareea este însoțită de febră, pasul următor este o vizită la o secție spitalicească de boli infecțioase.
    2. Nu endoscopia este prima investigație invazivă care se recomandă la noi în țară în cazul unei diarei cronicizate (OK, experiența mea se limitează la București: Spitalul Floreasca și Spitalul Militar), după efectuarea analizelor de sânge și fecale, ci colonoscopia.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More