Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Diavolul pe care-l cunoști – povestiri despre cruzimea și compasiunea umane

De fiecare dată când vizităm Marea Britanie, eu și soția mea avem o tradiție. Cumpărăm (cel puțin) o carte. De data asta am luat mai multe, dar soția și-a ales ”The Devil You Know. Encounters in Forensic Psychiatry”. Și am început să o citesc și eu. Nu o ratați!

Psihiatrii sunt doctorii care se îngrijesc de singura componentă a corpului uman care votează.

Asta a fost fraza din introducere care m-a prins. Ideea că psihiatria are un rol social extrem de important nu este nouă. Dar, din păcate, nu prea este băgată în seamă. Încă avem sentimentul acela amestecat de înfiorare și caterincă atunci când auzim de psihiatrie.

Cartea doamnei doctor Gwen Adshead încearcă să disece elegant mintea violentă. Cum? Prin 12 prezentări de caz, portrete ale pacienților cu care a avut ocazia să lucreze în spitalele din Marea Britanie (majoritatea internați la Broadmoor).

Într-o zi vorbeam din nou despre coșmarurile sale și, în acel context, l-am întrebat dacă putem reveni asupra a ceea ce îmi spusese despre „comportamentul abuziv” al tatălui său – o expresie pe care el o folosise. Am observat cum chipul lui Tony se întuneca; sprâncenele sale stufoase s-au unit și mi-a aruncat o privire înverșunată. M-am simțit anxioasă, dar și derutată. Eram convinsă că descrise cruzimea tatălui său în acel mod, așa că presupusesem că termenul era unul acceptabil pentru el. Ceea ce nu înțelesesem era că folosirea de către mine a cuvintelor sale le conferea acestora o realitate pe care el nu o putea suporta; era prea mult identificat cu tatăl său, iar cuvintele lui rostite de mine îl tulburaseră. Mâinile sale au apucat marginea mesei dintre noi, cu nodurile degetelor albindu-i-se. Aproape am tresărit, temându-mă că va răsturna masa.

Eu am început cartea în limba engleză, dar am descoperit ulterior că există și varianta tradusă de Editura Trei, o editură tare dragă mie. Mai jos aveți link pentru ambele variante:

Cartea în limba română

Cartea în Limba Engleză

(folosiți codul ”psihiatrie20” la comanda de la BooksExpress pentru a beneficia de o reducere de 20%).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More