Noile cercetari sugereaza ca exista mai multe motive pentru care adultii de varsta mijlocie si persoanele in varsta ar trebuie sa acorde o importanta majora asupra tensiunii arteriale. Pe langa un risc mai mare de accident vascular cerebral, atac de cord si alte boli, cercetatorii din domeniul medical adauga noi dovezi cu privire la faptul ca hipertensiunea arteriala poate afecta si gandirea unei persoane pe masura ce aceasta imbatraneste. De asemenea, se sugereaza ca diminuarea valorilor crescute ale tensiunii arteriale poate ajuta la micsorarea riscului de declin cognitiv.
In continuarea articolului sunt prezentate rezultatele obtinute in urma cercetarilor cu privire la acest subiect, dar si cateva metode prin care se poate incerca tratarea hipertensiunii arteriale, astfel incat riscurile asociate sa se diminueze considerabil.
Cuprins
Rezultate
Specialistii din domeniul sanatatii afirma ca hipertensiunea arteriala afecteaza un numar extrem de ridicat de oameni. Spre exemplu, se estimeaza ca peste 100 de milioane de adulti din Statele Unite ale Americii au hipertensiune arteriala, acest numar fiind aproape jumatate din populatia adulta a tarii. Tinand cont de aceasta frecventa crescuta, s-a dorit observarea legaturilor dintre tensiunea arteriala marita si declinul cognitiv.
In studiile recente s-au analizat datele a aproximativ 11000 de adulti. Cercetatorii au dorit sa afle daca hipertensiunea afecteaza memoria, limbajul si abilitatile de gandire ale unei persoane. Astfel, au fost intervievate persoanele din lotul de studiu, solicitand informatii despre tensiunea arteriala, pragul fiind de 140/90 mm Hg. De asemenea, s-a dorit informarea cu privire la tratamentele urmate pentru reglarea tensiunii, dar s-au efectuat si teste pentru a se observa abilitatile cognitive, precum reamintirea cuvintelor din anumite teste de memorie.
Studiul a fost unul observational, cercetatorii bazandu-se pe informatiile primite de la persoanele intervievate, fara a tine cont de fisele medicale si alte masuri mai putin subiective. De asemenea, nu s-au realizat comparatii intre eficacitatile tratamentelor primite.
In urma studiului, s-a observat ca persoanele de peste 55 de ani si cu tensiune arteriala au suferit afectarea abilitatilor mentale mai rapid decat in cazul persoanelor fara hipertensiune. In plus, s-a raportat ca persoanele care au urmat tratamente pentru hipertensiunea arteriala au avut aceeasi rata de declin cognitiv ca si cele care au avut tensiuni normale.
Specialistii considera ca trebuie depuse eforturi pentru a se realiza mai multe examene de tip screening pentru tensiunea arteriala, in special pentru populatiile cu risc. Multe persoane nu sunt constiente de faptul ca sufera de hipertensiune sau nu cunosc modurile prin care aceasta poate fi tratata, astfel incat informarea medicala este extrem de importanta. De asemenea, chiar daca studiile au fost efectuate pe populatia de varsta mijlocie sau inaintata, rezultatele se pot aplica pentru orice categorie de varsta.
In ciuda rezultatelor obtinute, specialistii considera ca mai sunt necesare anumite studii prin care sa se inteleaga mult mai bine modul prin care tratamentele destinate hipertensiunii arteriale interactioneaza cu evolutia declinului cognitiv. In plus, trebuie sa se mai efectueze evaluari ale modului in care tensiunea arteriala ridicata si declinul cognitiv se produc impreuna.
Importanta cercetarii
Cercetatorii au declarat ca studiul a fost realizat pentru a evalua legatura dintre tensiunea arteriala ridicata si declinul cognitiv al populatiei chineze. Totusi, exista si descoperiri anterioare in tarile occidentale, astfel incat acum s-au putut compara rezultatele si in functie de stilul de viata, mediul inconjurator si circumstantele sociale.
Cu acest nou studiu si cu descoperirile deja cunoscute, exista mai multe dovezi si asocieri prin care se demonstreaza legatura dintre hipertensiunea arteriala si accelerarea procesului de alternare a functiei cognitive odata cu varsta.
Specialistii considera ca declinul cognitiv poate fi incetinit prin normalizarea tensiunii arteriale. Acestia afirma ca hipertensiunea arteriala rigidizeaza peretii arterelor, produce hemoragii minuscule la nivelul creierului sau reduce fluxul sanguin catre tesutul cerebral. Toate aceste lucruri au efecte negative asupra creierului si il pot face sa nu isi mai indeplineasca optim functiile.
Care sunt conexiunile?
Echipa de cercetatori a declarat ca tensiunea arteriala ridicata este considerata a fi un factor de risc important pentru deficientele cognitive si pentru dementa. De asemenea, este considerata a fi una dintre multiplele cauze care duc la alterarea arterelor ce asigura furnizarea de oxigen a creierului. Totusi, trebuie stiut ca este nevoie de o perioada lunga de timp, chiar si de cateva zeci de ani, pentru ca alimentarea cu oxigen a creierului sa fie compromisa din cauza hipertensiunii arteriale.
In urma analizarii celor mai noi cercetari, dar si a altora mai vechi, specialistii considera ca functia cognitiva este alterata cu 9% la fiecare 10 unitati in plus la nivelul tensiunii arteriale sistolice. Un alt studiu a analizat riscul de ateroscleroza in comunitati si a aratat ca hipertensiunea arteriala si pre-hipertensiunea arteriala la persoanele de varsta mijlocie sunt asociate cu declinul cognitiv, mai ales in randul persoanelor care nu urmeaza tratamente adecvate.
Medicii au analizat cauzele care duc la alterarea creierul in urma hipertensiunii arteriale, astfel incat sunt incriminate micile hemoragii de la acest nivel. Acestea sunt frecvent regasite la persoanele cu hipertensiune arteriale, dar nu se incadreaza ca fiind accidente vasculare cerebrale. Totusi, exista si mici accidente vasculare cerebrale care pot afecta creierul si care sa nu produca simptomatologie. Toate acestea sunt asociate cu moartea tesutului cerebral si contribuie in acest mod la afectarea functiei cognitive.
Toate aceste legaturi intre hipertensiunea arteriala si declinul cognitiv reprezinta motive intemeiate pentru ca oamenii sa-si trateze problemele legate de tensiunea arteriala. Masurarea tensiunii este simpla si poate fi facuta chiar si in confortul propriei locuinte cu tensiometre electrice. Totusi, se recomanda vizita la medic, deoarece acesta poate evalua in mod competent situatia si poate recomanda tratamente adecvate pentru fiecare persoana.
Moduri prin care hipertensiunea arteriala poate fi tratata
Specialistii din domeniul medical afirma ca primul pas in tratarea hipertensiunii arteriale consta in detectarea valorilor acesteia, deoarece acest lucru ofera o perspectiva importanta asupra factorilor de risc ai unei persoane, nu numai pentru deficientele cognitive, cat si pentru insuficienta cardiaca, atacul de cord, accidentul vascular cerebral si insuficienta renala.
Al doilea pas consta in colaborarea cu echipa medicala, astfel incat sa se poata incepe o interventie optima asupra stilului de viata. Acest lucru include exercitii fizice zilnice, precum si o dieta pentru hipertensiune arteriala bazata pe un consum regulat de fructe de padure si legume cu frunze verzi. In plus, trebuie sa se elimine cat mai mult din alimentele procesate si ambalate, deoarece au un continut ridicat de sodiu.
Alte interventii pot include psihoeducație, tehnici de relaxare pentru combaterea stresului, dar si abordarea unui program de somn odihnitor. In plus, trebuie sa se evite conflictele si situatiile care pot genera stres si anxietate.
Daca apelarea la aceste masuri nu este eficienta, medicul poate lua in considerare tratamente medicamentoase. Colaborarea stransa cu medicul este importanta, astfel incat sa se gaseasca cel mai bun tratament pentru fiecare persoana in parte.
Nu înțeleg nimic a acestui boli