Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

De ce mindfulness?

Ritmul in care ne petrecem viata este atat de accelerat incat ca o metafora as putea spune ca in 3 zile reusesti sa te indragostesti, sa te casatoresti si sa divortezi de 2 ori, sa schimbi cateva joburi si vreo 2-3 specializari in timp ce inveti sa faci juggling cu 6 portocale.

Bineinteles, o sa ziceti ca exagerez.

Insa, hai sa ne uitam un pic la vietile noastre, la ce se intampla zi de zi, la cum trebuie sa facem fata, cu acelasi creier, acestui furnicar de informatii, de noutati, de posibilitati.

Cu acelasi echipament trebuie sa ne adaptam mereu unei lumi care ne impune modele perfecte. In conditiile in care tocmai imperfectiunea ne slefuieste frumusetea, cum sa ne adaptam acestor modele? Cum sa nu apara anxietatea? Cum sa nu fim frustrati, orgoliosi, neindreptatiti, rautaciosi, ironici? Cum sa nu ne izolam? Cum sa nu gasim refugiu in boala ca o explicatie pentru neputinta noastra?

De ce mindfulness? Pentru că:

1. Mindfulness este starea de meditate in care esti atent si capabil sa percepi fiecare emotie si sa o accepti.

2. Mindfulness ne invata ca nu exista emotii bune sau rele. Exista pur si simplu emotii.

3. Mindfulness este starea de a fi si atat. Este starea de constientizare si de acceptare a tuturor emotiilor, gandurilor senzatiilor, insa fara a emite judecati de valoare. Inseamna sa iti privesti emotiile ca un spectator tacut, curios si atent.

4. Mindfulness are numeroase efecte benefice asupra sanatatii somatice si psihice: reduce anxietatea, imbunatateste somnul, diminua stresul, creste gradul de coping la situatiile dificile de viata, trateaza addictiile, are efecte de intarire a sistemului imunitar.

5. Mindfulness te ajuta sa iti cureti mintea, sa iti accepti si sa iti cunosti gandurile. Devii atent la ce nu esti atent. Cu cat iti accepti toate emotiile si gandurile, cu atat te vei eliberea de gandurile care te impovareaza. Vei observa ca ele iti parasesc mintea, ca le privesti detasat, ca reactionezi cu calm in situatiile de criza.

6. Mindfulness este toaleta zilnica a sanatatii psihice!

Revin in curand cu cele mai bune si utile exercitii de mindfulness.

Acum, cea mai simpla filosofie o impartasesc aici cu voi:

“Smile, breathe and go slowly!”

*Mindfulness este o tehnica de meditatie. Ea se refera la atingerea starii de constiinta plina, la marirea gradului de constientizare asupra propriei vieti si la capacitatea de a trai pe deplin in momentul prezent. Tehnica mindfulness a fost integrata in diverse tipuri de psihoterapie, practicarea ei avand rezultate remarcabile in managementul stresului si al anxietatii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More