Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Cum sunt interpretate testele IQ?

Un test de IQ este o evaluare care măsoară o serie de abilități cognitive și oferă un scor care este menit să servească drept măsură a abilităților și potențialului intelectual al unei persoane. Testele IQ se numără printre cele mai administrate teste psihologice.

Pentru a înțelege ce înseamnă cu adevărat scorurile testelor de inteligență, este esențial să analizăm exact modul în care sunt calculate ele. În prezent, multe teste IQ sunt standardizate, iar scorurile sunt obținute prin compararea performanțelor individuale cu norma pentru persoanele din grupul de vârstă respectiv.

În timp ce multe teste utilizează metode similare pentru a-și obține scorurile, este, de asemenea, important de reținut că fiecare test IQ este diferit. În plus, este posibil ca metodele de notare să nu fie aceleași de la un test la altul.

Definiția Coeficientului de Inteligență (IQ)

IQ este prescurtarea de la coeficientul de inteligență și este „un tip de scor standard care indică cât de mult deasupra sau cât de mult sub grupul său de colegi se situează un individ în ceea ce privește abilitățile mentale”, conform Mensa International, o organizație pentru persoanele care obțin scoruri în top 2% pentru IQ.

Tipuri de teste IQ

Există mai multe teste de inteligență diferite, iar conținutul acestora poate varia considerabil. Unele sunt utilizate pentru adulți, dar multe sunt concepute special pentru a fi administrate copiilor.

Unele teste de inteligență utilizate în mod obișnuit includ:

  • Sistemul de evaluare cognitivă (Cognitive Assessment System)
  • Kaufman Assessment Battery for Children (Bateria de evaluare Kaufman pentru copii)
  • Scala de inteligență Stanford-Binet
  • Testul universal de inteligență nonverbală
  • Scala de inteligență pentru adulți Wechsler
  • Scala de inteligență Wechsler pentru copii
  • Testele Woodcock-Johnson de abilități cognitive

Ce test IQ este cel mai bun sau mai precis? Din păcate, nu există un consens în această privință. În schimb, unii sugerează că fiecare test măsoară o noțiune diferită de inteligență, astfel că scorurile obținute la testele IQ pot varia în funcție de ceea ce se măsoară și de testul efectuat.

Utilizări ale testelor IQ

Testele IQ pot fi utilizate într-o gamă largă de scopuri, printre care:

  • Evaluarea și plasamentul educațional
  • Evaluarea și diagnosticarea dizabilității intelectuale
  • Cercetarea cognitivă
  • Evaluarea candidaților la un loc de muncă
  • Evaluarea abilităților cognitive, inclusiv a memoriei, vitezei și atenției

Testele moderne de inteligență se concentrează adesea pe abilități precum abilitățile matematice, memoria, percepția spațială și abilitățile lingvistice. Capacitatea de a vedea relații, de a rezolva probleme și de a memora informații sunt componente importante ale inteligenței, astfel încât acestea sunt adesea abilitățile pe care se concentrează testele IQ.

Impactul testării IQ

IQ-ul poate avea un impact asupra diferitelor domenii ale vieții, inclusiv asupra școlii și muncii. Scorurile ridicate sunt adesea asociate cu rezultate mai bune la școală, în timp ce scorurile mai mici pot fi legate de o anumită formă de dizabilitate intelectuală.

În cele ce urmează este prezentată o defalcare aproximativă a diferitelor intervale de scoruri IQ. Unele teste prezintă scorurile în mod diferit și cu interpretări diferite a ceea ce ar putea însemna aceste scoruri.

Scorurile la testele de inteligență urmează, de obicei, ceea ce se numește o distribuție normală sau o curbă în formă de clopot în care majoritatea scorurilor se situează în apropierea sau în jurul scorului mediu la testul IQ. De exemplu, majoritatea scorurilor (aproximativ 68%) la testele de IQ Wechsler tind să se situeze între plus 15 sau minus 15 puncte față de scorul mediu de 100 de puncte.

Acest lucru înseamnă că aproximativ 68% dintre persoanele care dau acest test de IQ vor obține un scor undeva între 85 și 115. Pe măsură ce vă uitați mai departe spre capetele extreme ale distribuției, scorurile tind să devină mai puțin frecvente.

În multe cazuri, un scor la un test IQ care se situează sub 70 este considerat un IQ scăzut, în timp ce un scor de peste 140 indică un IQ ridicat. În trecut, scorurile mai mici de 70 erau folosite ca marker pentru a identifica dizabilitățile intelectuale. În prezent, doar scorurile obținute la teste nu sunt suficiente pentru a diagnostica o dizabilitate intelectuală, deoarece diagnosticienii iau în considerare și factori precum vârsta de debut și abilitățile de adaptare.

Cât de frecvente sunt scorurile foarte mari la testele de IQ?

Foarte puține persoane (aproximativ 0,2%) primesc un scor mai mare de 145 (ceea ce indică un IQ foarte ridicat) sau mai mic de 55 (ceea ce indică un IQ foarte scăzut) la un test de IQ.

Cum să interpretați scorul obținut la testul de IQ

Pentru a înțelege ce înseamnă cu adevărat scorul obținut la testul dvs. de IQ, poate fi util să știți cum sunt concepute aceste teste și cum se compară scorul dvs. cu al altora. Scorul obținut la un test IQ vă poate spune cum vă comparați cu ceilalți din grupul dumneavoastră de colegi în ceea ce privește:

  1. Abilități lingvistice
  2. Abilitățile matematice
  3. Memoria
  4. Viteza de procesare
  5. Abilități de raționament
  6. Procesarea vizual-spațială

Pentru a evalua și interpreta în mod adecvat rezultatele testelor IQ, oamenii de știință care dezvoltă aceste teste folosesc un proces cunoscut sub numele de standardizare. Acesta presupune administrarea testului unui eșantion reprezentativ al populației care va susține în cele din urmă testul.

Acest eșantion inițial reprezintă populația totală cât mai exact posibil și reflectă multe dintre aspectele prezente în populația generală. Acest lucru permite dezvoltatorilor de teste IQ să stabilească norme sau standarde prin care pot fi comparate scorurile individuale.

Capcanele potențiale ale testelor IQ

Testele IQ au fost controversate de-a lungul istoriei din câteva motive, printre care:

Discriminare: Testele IQ au fost folosite pentru a justifica mișcările eugeniste și discriminarea grupurilor minoritare și a persoanelor cu handicap.

Validitate: Nu toți experții sunt de acord asupra unei definiții standard a inteligenței, astfel încât nu toate testele IQ măsoară aceleași lucruri.

Fiabilitatea: Există, de asemenea, întrebarea cât de fiabile sunt aceste teste. Testele IQ fiabile ar trebui să ofere rezultate consistente. Altfel spus, oamenii ar trebui să obțină aproximativ același scor de fiecare dată când dau testul.

În timp ce scorurile mai mari la testele de IQ sunt legate de o sănătate sporită, de performanțe academice și de bunăstarea generală, aceste scoruri nu prezic neapărat succesul unei persoane în viață. Este important să ne amintim că testele IQ reprezintă doar o măsură a inteligenței.

Factori care afectează scorurile obținute la testele IQ

Mulți factori pot influența IQ-ul, iar scorurile se pot schimba în timp. Unii dintre factorii care pot avea un impact asupra scorului unei persoane la testul IQ includ:

  1. Accesul și mediul educațional
  2. Nutriția
  3. Cultura
  4. Mediul înconjurător
  5. Starea generală de sănătate și condițiile medicale

Mulți experți consideră că la inteligență contribuie și alte elemente importante, inclusiv factori sociali și emoționali. Unii experți sugerează chiar că aceste abilități sociale și emoționale contează de fapt mai mult decât IQ-ul atunci când vine vorba de determinarea succesului în viață.

Unde găsiți un test IQ online

Dacă doriți să faceți un Test IQ oficial, un psiholog licențiat vă poate oferi acest serviciu. Acest profesionist în domeniul sănătății mintale este instruit să administreze și să supervizeze testele IQ, asigurându-se, de asemenea, că testul utilizat este valid și fiabil.

Mai multe site-uri online oferă, de asemenea, teste IQ gratuite, dacă sunteți mai degrabă interesat să știți ce scor aveți, dar nu aveți nevoie de un test formal, legalizat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More