Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

”Crimele în masă și psihiatria” – Steven Moffic MD

Imediat după publicarea articolului ”În creierul lui Adam Lanza (autorul masacrului de la Sandy Hook)”, am primit newsletterul de la psychiatrictimes.com în care am găsit un articol scris de Steven Moffic MD, un medic psihiatru ”blogger” (a mai scris pe madinamerica.com și behavioral.net). În descrierea lui de pe MadInAmerica  am găsit scris următoarele:

H. Steven Moffic, MD și-a petrecut cariera lui de 40 de ani încercând să pună accentul pe practica etică în psihiatrie. […] a primit numeroase premii pentru profesia lui, scrierile lui și administrație. El se mândrește cu refuzul de a accepta orice ofertă de la vreo companie farmaceutică să vorbească în numele lor, decât dacă era lăsat să vorbească ce vroia el, o cerere care nu i-a fost aprobată niciodată.

Cu ocazia acestui articol am găsit un alt medic autor pe care să-l urmăresc (după Ben Carson, Oliver Sacks etc). Am văzut că a scris articole destul de interesante. Încă nu am apucat să le citesc, dar o să-mi fac timp. Dar să vorbim întâi despre articolul în cauză: ”Crimele în masă și psihiatria” (cred că trebuie să vă înregistrați pentru a-l putea citi). Am extras (tradus) câteva din ideile acestui articol.

Făptașul trebuie să fie, într-un anumit sens, oricine. Noi trebuie să fim ”păzitorii fraților noștrii”. Orice domeniu care poate contribui la înțelegerea și prevenirea numărului crescător de crime în masă din Statele Unite trebuie să lucreze la aceasta în săptămânile, lunile și anii ce urmează. Psihiatria este sigur una dintre ele.

Diagnosticul

Autorul face referire aici la cazul lui Adam Lanza care, din speculațiile inițiale, a fost diagnosticat cu o formă de autism (sindrom Asperger). El ne spune despre un e-mail primit ca reacție la o emisiune CNN în care un medic și un reporter au discutat afirmând că autismul nu este o boală mintală, ci una neurodegenerativă (după NIMH – Institutul Național de Sănătate Mintală). Astfel, boala mintală nu poate fi vinovată de masacru.

Întâi de toate, nu există boli mintale, dacă ne luăm după terminologia din DSM (Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale) și ICD (Clasificarea internațională a bolilor). Aceste afecțiuni medicale sunt numite tulburări, nu boli. Prima definiție a cuvântului ”tulburare”, în dicționarul Webster, este ”confuzie”.

Oricum ar fi definit cuvântul ”tulburare”, face ca afecțiunile mintale să fie diferite de bolile medicale. Aceasta înseamnă că clinicienii, alții decât psihiatrii, să fie experți în diagnosticul și tratamentul acestor tulburări. Aceasta a fost una din problemele discutate în articolul din martie 2010 ”Procesul DSM: mai multe întrebări decât răspunsuri.”  […]

S-a cam dus expertiza psihiatrilor în a face un diagnostic. Din câte știu, această considerație nu se va schimba nici în DSM-5.

[…] Diagnosticul […] trebuie să fie doar un pas necesar, nu suficient în înțelegerea unui individ.

Armele

[…] A avea arme și a ști cum să le folosești, în cazul unui individ cu probleme mintale aparente, sigur crește șansa ca ceva rău să se întâmple. Orice consolidare pozitivă a folosirii armelor, în afara situațiilor controlate, cum sunt vânătoarea, pot cauza mai mult rău decât bine. […] Felul impersonal de a relaționa pe internet ne poate direcționa către deficiențele sociale și lipsa empatiei caracteristice spectrului autist.

Răul

Nu am folosit termenul de ”rău (evil)” profesional sau personal până nu am lucrat în penitenciar spre sfârșitul carierei mele clinice. […] În ocazii rare, nici tulburările mintale, incluzând personalitatea antisocială, nici comportamentul de gașcă nu păreau fi explicația.

Recomandări

La scurt timp după această tragedie (Sandy Hook), unul dintre tații unui copil ucis a declarat în lacrimi că societatea ar trebui să învețe din ce s-a întâmplat și să încerce, pentru viitor, să prevină aceste oribile crime. Acestea sunt lucrurile la care cred eu că psihiatria poate contribui:

  • Autismul, sindromul Asperger si orice altă afecțiune mintală demnă de concentrarea noastră primară trebuie numite boli, nu tulburări.

  • Toate aceste diagnostice trebuie certificate de un medic psihiatru pentru a se putea încadra în asigurarea medicală

  • Nu faceți diagnostice publice dacă nu ați examinat personal pacientul

  • Trebuie studiată linia de demarcație dintre comportamentul criminal și boală mintală, dacă într-adevăr există o asemenea linie

  • Toți psihiatrii ar trebui să facă un stagiu clinic într-o instituție de corecție, fie în cadrul rezidențiatului fie mai târziu.

  • Să se găsească modalități mai bune de educare a publicului în legătură cu semnele precoce de risc criminal

  • Îmbunătățirea tratamentului precoce a ideației criminale

 

2 Comentarii
  1. Anca spune

    Am gasit si eu ceva documentare pe youtube despre psihiatrie cum se practica in trecut si parerile oamenilor. Majoritatea sunt impotriva psihiatriei si nu considera psihiatrii ca fiind medici..

    1. OvidiusMD spune

      Da, stiu. Le-am vazut si eu…”Psychiatry, an industry of death” si mai unul cu o mama care a facut un documentar investigativ dupa ce fata ei s-a sinucis din cauza medicamentelor administrate de psihiatru.

      E adevarat că psihiatria nu e chiar o ramură medical științifică 100%. Neuroștiințele sunt în progres și cu aceasta vor crește cunoștințele și despre bolile mintale. Problema cea mai mare în psihiatrie este diagnosticul, scandalul cel mai recent fiind cel legat de DSM-V (ultimul manual de diagnostic al bolilor mintale care va fi lansat anul acesta). În America mai ales, unde se diagnostichează ADHD-ul pe bandă rulantă și se administrează medicamente aiurea. Acolo e implicată și ”Big Pharma”. Oricum, e destul de complicată treaba cu psihiatria, trebuie foarte mult echilibru și integrigate. Psihiatria, ca orice alt lucru, poate face rău, dar pe de altă parte și mult bine. Depinde de cum e folosită:)

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More