Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Ce psihoterapie alegem să practicăm?

Cu siguranta metafora pe care o voi reda in aceasta postare explica cel mai bine faptul ca nu exista o teorie sau o abordare unica  in psihoterapie care sa aduca solutia perfecta la toate problemele, ci numai disponibilitatea psihoterapeutului spre imbinarea cu maiestrie a diferitelor tipuri de terapii poate face magia sa se intample.

Se spune că…

“Pe o insula indepartata, tinerii invatacei aflati in cautarea unei abordari teoretice si practice pentru a explica existenta umana si-au propus sa consulte mai multi intelepti. Primul intelept le propune o filosofie de viata care are la baza culoarea albastra. El subliniaza cu convingere ca cea mai importanta culoare a curcubeului este cea albastra. Al doilea intelept, imbracat in intregime in haine rosii, le prezinta o filosofie total diferita. El lauda virtutile culorii rosii, care ar fi culoarea cea mai importanta pentru realizarea confortului oricarei persoane. Contrar celor doi colegi, cel de-al treilea intelept a inceput sa laude meritele culorii galbene. El le vorbeste pe larg despre pace, confort si liniste. A alege galbenul inseamna, dupa acest intelept, a alege pacea interioara.

Tinerii elevi au asistat apoi la prezentarea filosofiilor fondate pe combinarea a doua culori primare… Si de data aceasta fiecare intelept pretinde, pe rand, ca modul lui de abordare ar fi cel mai eficient pentru intelegerea existentei umane.

Dupa aceste discursuri, majoritatea tinerilor invatacei se intrebau confuzi si dezorientati ce culori sa aleaga si dupa ce criterii. La capatul catorva zile de reflexie, ei sunt convocati in cadrul unei ultime intalniri pentru a comunica ce orientare filosofica au ales. Spre marea lor surpriza, ei au fost primiti de marele guru al insulei care a si contabilizat optiunile, foarte disparate, exprimate: combinari de doua culori – 58%; albastru – 20%; galben – 13%; rosu – 9%.

Marele guru le-a propus, apoi, o experienta. El a dispus culorile curcubeului pe un disc pe care a inceput sa-l roteasca. Pe masura ce el accelera miscarea, aparea, spre marea uimire a tinerilor elevi, culoarea alba. Au inceput atunci sa discute despre natura si compozitia acestui nou fenomen.”

udemy.com/%20
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More