Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

”Burnout” sau ”prejucidiu moral”?

Prea mulți medici și profesioniști care muncesc în domeniul sănătății se simt demoralizați, extenuați, copleșiți de volumul de muncă, anxioși și singuri. E vina noastră, nu? Nu suntem destul de rezilienți, nu muncim eficient, nu suntem oameni. Abia ne putem purta noi de grijă, darămite să purtăm altora de grijă? În limbaj modern, această pleiadă de simptome și simțiri se numește ”burnout”.

Videoclipul de mai sus (ZdoggMD – It’s not burnout, it’s moral injury)  este bazat pe un articol din STAT scris de Dr. Wendy Dean și Dr. Simon Talbot în care compară simptomele burnoutului cu cele ale combatanților. O metaforă destul de aptă pentru ”câmpul de luptă” reprezentat de sistemul medical, unde prima linie, frontul, suntem noi: medicii, asistentele medicale, infirmierele și tot personalul care are în fișa postului responsabilitatea de a îngriji un bolnav.

Termenul de ”prejudiciu moraj” (moraj injury) a fost folosit pentru prima dată pentru a descrie reacția soldaților în timpul războaielor. Reprezintă

Săvârșirea, imposibilitatea de a preveni, a fi martor la sau a afla despre fapte sau acțiuni care transced principiile morale ale unei persoane.

O definiție mai poetică a jurnalistei Diane Silver spune cam așa:

O adâncă rană sufletească (,) care străpunge identitatea persoanei, sensul moralității și relația cu sociatatea.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More