Ar putea contribui consumul de canabis la apariția psihozei?
Pe fondul eforturilor crescute pentru o mai larga decriminalizarea a consumului de canabis, cercetatorii se intreaba care sunt riscurile sale si cine poate fi cel mai vulnerabil in fata lor. Un studiu recent arata o legatura puternica intre potenta canabisului, frecventa utilizarii si riscul de psihoza.
In ultimii ani, multe tari din intreaga lume au decriminalizat sau chiar legalizat consumul de canabis. Astfel, in Statele Unite, 33 de state permit utilizarea canabisului in scopuri medicale, in timp ce 10 state au aprobat utilizarea sa atat in scopuri medicale, cat si in scopuri recreationale.
Cateva tari europene precum si din America de Sud au decriminalizat de asemenea consumul canabisul, adica desi utilizarea lor este in continuare ilegala in aceste regiuni, sanctiunile pe care utilizatorii le pot suporta au fost reduse.
Cu toate acestea, pe masura ce legile impotriva canabisului devin mai putin stricte si utilizarea sa in scopuri medicale creste in popularitate, cercetatorii incep sa isi puna mai multe intrebari cu privire la potentialele riscuri legate de consumul de canabis si cui i-ar putea pune in pericol sanatatea.
Unii specialisti se preocupa in special de modul in care canabisul ar putea afecta creierul. Un studiu, de exemplu, a demonstrat cum canabis puternic sau „canabisul skunk-like” poate provoca leziuni ale materiei albe a creierului, care este alcatuita predominant din axoni – legaturi ce permit celulelor cerebrale sa „comunice” intre ele.
Mai mult, cercetatorii sunt ingrijorati de o posibila conexiune intre utilizarea canabisului si cazurile de psihoza, o conditie care determina o persoana sa nu mai poata faca diferenta dintre un eveniment real si unul imaginar.
Intr-un nou studiu, o echipa de cercetatori de la King’s College din Londra, Marea Britanie – o colaborare intre colegii ce tin de institutii diferite – au cautat sa confirme prezenta acestei conexiuni. Ei au incercat, de asemenea, sa inteleaga care dintre utilizatorii de canabis sunt cei mai predispusi sa treaca printr-un un episod de psihoza.
Rezultatele lor – care apar publicate in jurnalul The Lancet Psychiatry – indica o corespondenta puternica intre potenta drogului, frecventa utilizarii acestuia si riscul de psihoza.
Premisa studiului
In studiul actual, cercetatorii au analizat datele participantilor din 11 locatii diferite din Europa si America de Sud, respectiv Londra si Cambridge in Marea Britanie, Amsterdam, Gouda si Voorhout in Olanda, Paris si Puy de Dôme in Franta, Madrid si Barcelona in Spania, Bologna si Palermo in Italia, si Ribeirão Preto in Brazilia.
Echipa a ales sa se concentreze asupra consumatorilor din aceste orase, deoarece canabisul puternic este accesibil spre a fi cumparat in aceste locuri. Amsterdam, de exemplu, este faimos pentru „cafenelele” sale, unde oamenii pot cumpara si utiliza marijuana.
Londra incepe sa devina, de asemenea, un actor global in industria canabisului si exista unele reportaje in mass-media despre aparitia unor „cafenele” similare celor din Amsterdam.
Cercetatorii, care au efectuat studiul de fata, remarca faptul ca, in astfel de orase, multi oameni descriu experiente psihotice in legatura cu utilizarea canabisului puternic.
Pentru a estima prevalenta psihozei in locatiile pe care s-au concentrat, cercetatorii au identificat mai intai primele cazuri de episoade psihotice, pe care le-au raportat serviciile locale de sanatate mintala in perioada 2010-2015.
Apoi, pentru a obtine rezultate mai precise, echipa a comparat situatia a 901 persoane care au incercat un episod psihoza pentru prima data cu cea a 1 377 de persoane sanatoase din lotul de control.
Pentru inceput, cercetatorii au adunat informatii relevante privind istoricul participantilor si consumul de canabis. Apoi, au evaluat nivelurile de potenta pentru tipurile de canabis pe care diversi participanti le-au preferat.
Pentru a face acest lucru, au analizat datele disponibile privind nivelurile de delta‑6‑tetrahidrocanabinol (THC), principalul ingredient activ al canabisului. Ei au considerat tipuri de canabis cu mai mult de 10% THC ca fiind „foarte puternice”, iar cele cu mai putin de 10% THC ca fiind de „potenta scazuta”.
Frecventa si potenta in legatura cu riscul
Cercetatorii au descoperit ca participantii care au raportat un prim episod psihotic erau mult mai sa utilizeze canabis zilnic decat celelalte persoane din lotul de control.
Mai exact, 29,5% dintre participantii care au prezentat psihoza (sau 266 din 901 persoane) au consumat canabis zilnic, in timp ce doar 6,8% (sau 84% din 1,237) din persoanele din lotul de control au facut acest lucru.
Mai mult, cei care au suferit de psihoza aveau mai inclinati sa prefere canabisul de mare potenta decat omologii sai sanatosi. In total, 37,1% dintre participanti (sau 334 din 901 persoane) au confirmat utilizarea canabisului puternic, in timp ce 19,4% (sau 240 din cele 1237) din lotul de control a raportat aceeasi preferinta.
Dupa ajustarea in functie de factorii ce pot crea confuzie, cercetatorii au observat ca in cele 11 locatii de studiu, utilizatorii de canabis care consumau acest drog zilnic erau de trei ori mai probabil sa treaca printr-un prim episod de psihoza decat cei care nu a consumat niciodata canabis.
Cei care au consumat zilnic canabis foarte puternic au fost de cinci ori mai predispusi la psihoze.
De fapt, cercetatorii au estimat ca unul din cinci (sau 20,4%) de cazuri noi de psihoza este legat de consumul zilnic de canabis si unul din 10 (12,2%) de utilizarea zilnica de canabis foarte puternic.
Intelegerea riscului are o „importanta vitala”
In Amsterdam si Londra, in special, exista o legatura puternica intre utilizarea canabisului puternic si prezenta psihozei. Cercetatorii au asociat patru din 10 (43,8%) cazuri noi de psihoze in Amsterdam cu consumul zilnic de canabis si cinci din 10 (50,3%) de cazuri noi cu utilizarea unor versiuni foarte puternice de droguri.
In Londra, cercetatorii cred ca ar putea lega 21,0% dintre cazurile noi de utilizarea zilnica si 30,3% de preferinta pentru canabisul foarte puternic.
„Constatarile noastre sunt in concordanta cu studiile anterioare care arata ca utilizarea de canabis, cu o concentratie mare de THC, are efecte mai nocive asupra sanatatii mintale decat utilizarea unor forme mai slabe,” confirma autorul principal al studiului, Dr. Marta Di Forti.
„De asemenea, ele indica pentru prima data cum consumul de canabis afecteaza incidenta tulburarilor psihotice la nivelul populatiei”, adauga ea.
„Deoarece statutul juridic al canabisului se schimba in multe tari si state si avand in vedere proprietatile medicinale ale anumitor tipuri de canabis, este de o importanta vitala pentru sanatatea publica sa luam in considerare, de asemenea, potentialele efecte adverse care sunt asociate cu utilizarea zilnica a canabisului, mai ales a soiurilor de mare potenta.” Dr. Marta Di Forti.
Cmentariile sunt închise