Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Amantadina: efecte secundare, reactii adverse si interactiuni

Amantadina este un medicament care ajuta la tratarea bolii Parkinson, dar si a altor afectiuni de sanatate, precum anumite boli infectioase. Astfel, amantadina poate preveni si trata infectiile cu virus gripal de tip A prin stoparea replicarii virusului. Cu toate acestea, acest lucru nu inlocuieste vaccinarea anuala impotriva gripei si trebuie realizat doar la indicatia medicului.

Amantadina poate ajuta, de asemenea, la diminuarea unor efecte secundare produse de alte medicamente, de obicei antipsihotice. Efectele secundare ale antipsihoticelor sunt reprezentate de simptome extrapiramidale  asociate consumului de medicamente (parkinsonism secundar). Simptomele extrapiramidale sunt similare cu miscarile ce caracterizeaza boala Parkinson si includ tremor, spasme musculare si bradikinezie (lentoare in realizarea activitatilor motrice).

In ciuda faptului ca amantadina poate diminua efectele negative produse de alte medicamente, trebuie stiut ca aceasta are propriile ei efecte secundare. Astfel, oamenii pot avea reactii adverse usoare pana la severe in timp ce urmeaza un tratament ce implica amantadina. Cele mai frecvente efecte adverse sunt reprezentate de greata, ameteli si tulburari de somn. Totusi, exista si reactii mai putin frecvente, dar mai severe, precum tulburari cardiace, tulburari ale sistemului nervos central sau ganduri suicidare. Acest articol are scopul de a prezenta pe larg efectele secundare asociate ce pot sa survina pe durata tratamentului cu amantadina.

Efecte adverse usoare pana la moderate

Acest tip de efecte secundare afecteaza 5-10% din persoanele care iau doza recomandata de amantadina. Ele sunt cele mai frecvente efecte adverse si includ:

  • Greata;
  • Tulburari de somn;
  • Ameteli;
  • Vedere incetosata;

Reactiile adverse mai putin frecvente, care afecteaza 1-5% dintre persoane, includ:

  • Depresie sau anxietate;
  • Halucinatii;
  • Scaderea apetitului alimentar;
  • Constipatie;
  • Edeme periferice;
  • Cefalee;
  • Somnolenta;
  • Diaree;

Reactiile adverse rare, care afecteaza 0,1-1% dintre persoane, sunt reprezentate de:

  • Varsaturi;
  • Fatigabilitate;
  • Tulburari de vorbire;
  • Euforie;
  • Psihoza;
  • Amnezie;
  • Tulburari de vedere.

Reactii adverse severe

Amantadina poate provoca reactii adverse grave si periculoase. Totusi, acest lucru este putin probabil, dar trebuie luat in calcul intotdeauna. Efectele secundare severe sunt reprezentate de:

  • Ganduri sau gesturi suicidare – acest efect advers este rar, aparand in mai putin de 0,1% din cazuri. Cele mai multe cazuri au fost regasite la persoanele care au urmat tratament cu amantadina pentru prevenirea sau tratarea gripei. Acest efect secundar se poate dezvolta la persoanele fara un istoric de boli psihiatrice, din acest motiv persoanele apropiate celor care urmeaza tratamentul ar trebuie sa fie atente la urmatoarele schimbari comportamentale: agitatie, paranoia, depresie, anxietate, tulburari de personalitate.
  • Afectarea sistemului nervos central – unii oameni care au urmat tratamente cu amantadina au raportat ca au adormit in timpul activitatilor de rutina, cum ar fi conducerea vehiculelor. Riscul este mai mare la persoanele care asociaza inca un medicament sedativ sau la cele care sufera deja de tulburari de somn. In plus, persoanele cu istoric de epilepsie sau alte afectiuni ce produc convulsii ar trebui sa monitorizeze orice manifestari anormale in timpul tratamentului cu amantadina. Pe langa acestea, consumul de alcool sporeste riscul de ameteli, hipotensiune arteriala, sincopa si colaps.
  • Ganduri si comportamente impulsive – persoanele care iau amantadina pot prezenta diferite comportamente impulsive, incluzand jocurile de noroc, activitatea sexuala riscanta, cheltuirea excesiva a banilor sau ingerarea unor cantitati foarte mari de mancare. Este posibil ca persoana in cauza sa nu-si dea seama de comportamentul lor neobisnuit si sa considere ca acesta este normal.
  • Insuficienta cardiaca congestiva – aparitia edemelor sau a dificultatilor de respiratie pot ascunde aceasta complicatie. Aparitia acestora trebuie sa reprezinte un semnal de alarma si sa trimita la medic urgent.
  • Sindromul neuroleptic malign – este o afectiune rara, dar cu potential letal. Este asociata cu hipertermie, afectarea starii de constienta, tahicardie si tahipnee. Acest sindrom se poate dezvolta la reducerea sau intreruperea tratamentului cu amantadina. Astfel, se recomanda discutia cu medicul inainte de a opri tratamentul.

Avertismente

Oamenii trebuie sa fie constienti de urmatoarele aspecte atunci cand urmeaza tratamente cu amantadina:

  • Supradoza – supradoza cu amantadina poate fi fatala, deoarece sunt afectate cele mai importante organe si sisteme, incluzand afectarea inimii, a plamanilor, a rinichilor sau a sistemului nervos central. Supradoza de amantadina trebuie luata in calcul la persoanele cu insuficienta renala, deoarece acestea pot avea dificultati in eliminarea completa a medicamentului.
  • Boli renale sau hepatice – rinichii elimina amantadina prin urina. La persoanele cu insuficienta renala, medicamentul se poate acumula in organism, iar medicii sunt nevoiti sa reduca doza de amantadina prescrisa. De asemenea, amantadina poate creste valoarea enzimelor hepatice, astfel incat persoanele cu afectiuni hepatice trebuie sa fie prudente cand urmeaza un astfel de tratament.
  • Cancer de piele – persoanele cu boala Parkinson au un risc mai mare de a dezvolta melanomul, comparativ cu populatia generala. Nu este insa clar daca acest risc trebuie asociat cu medicamentele, boala in sine sau alti factori. Totusi, persoanele care iau amantadina trebuie sa monitorizeze orice modificari cutanate si sa se prezinte la medic atunci cand acestea apar.
  • Sarcina si alaptarea – specialistii inca nu cunosc efectele amantadinei asupra fatului in curs de dezvoltare. Din acest motiv, nu se recomanda urmarea tratamentului cu acest medicament in timpul sarcinii si alaptarii.

Interactiuni medicamentoase

Amantadina poate interactiona cu alte medicamente, inclusiv urmatoarele:

  • Medicamente anticolinergice – acestea pot agrava efectele secundare ale amantadinei, producand uscaciunea gurii, vertij, retentie urinara si vedere incetosata;
  • Medicamente stimulante – pot cauza anxietate, tulburari de somn si iritabilitate;
  • Vaccinul antigripal – se recomanda ca vaccinul antigripal sa fie realizat dupa 2 saptamani de la intreruperea administrarii amantadinei, deoarece pot exista interferente;
  • Medicamente pentru afectiuni cardiace – de exemplu, anumite medicamente antiaritmice asociate cu amantadina pot reduce capacitatea rinichilor de filtrare;
  • Alcoolulconsumul de alcool asociat tratamentului cu amantadina poate duce la diferite reactii adverse, inclusiv: ameteala, confuzie si hipotensiune ortostatica.

Ce este de facut in cazul efectelor secundare?

Reactiile adverse usoare pot sa dispara in cateva zile sau saptamani. Daca reactiile adverse sunt persistente sau deranjante, se indica solicitarea sfatului unui medic cat mai rapid. Orice persoana care considera ca efectele secundare ale amantadinei reprezinta un pericol trebuie sa solicite asistenta medicala de urgenta la 112 sau sa se prezinte la cel mai apropiat spital. Totusi, nu se recomanda condusul spre unitatea spitaliceasca de catre persoana care sufera complicatiile respective.

Trebuie stiut ca alte medicamente pot suplini cu succes amantadina. Astfel, medicul trebuie informat cu privire la efectele secundare, putand sa inlocuiasca acest medicament cu altul mai potrivit.

Bibliografie:

D’Souza, R. S., & Hooten, W. M. (2019). Extrapyramidal symptoms (EPS). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534115/

Gocovri (amantadine) extended release capsules, for oral use. (2017). https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2017/208944lbl.pdf

Label: Amantadine hydrochloride — amantadine hydrochloride tablet. (2017). https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=63d9d4aa-5f92-45b0-98d0-d6ec38b727cb

Label: Osmolex ER — amantadine tablet, extended release. (2019). https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=2bced627-51e3-4e5c-a23c-30deb86ff37b

Osmolex ER (amantadine) extended-release tablets, for oral use. (2018). https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2018/209410s000lbl.pdf

 

 

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More