Psihiatrie Online
afectiuni, cercetare, tratament, opinii

Orice Cantitate de Alcool Afectează Sănătatea Creierului

Sursă: https://doi.org/10.1101/2021.05.10.21256931

Unul dintre cele mai ample studii privind alcoolul și efectele asupra creierului, ce a inclus 25.378 de paticipanți (cu vârsta 54.9±7.4  ani), a demonstrat faptul că orice cantitate de alcool ingerată este corelată cu afectarea sănătății creierului. Studiul cohort de tip observațional a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford, folosind chestionare, testare cognitivă și rezonanță magnetică multimodală.

Anya Topiwala, Universitatea Oxford, unul dintre autorii studiului, susține că nu există un nivel sigur de alcool pe care îl putem consuma, acesta afectând toată structura creierului, nu doar anumite regiuni, cum se credea înainte.

Conform corelării raportărilor consumului de alcool al participanților cu rezultatele imagistice efectuate prin intermediul RMN cranian s-a observat faptul că: cu cât volumul de alcool consumat săptâmânal este mai mare, cu atât densitatea materiei cenușie scade.  S-a demonstrat o scadere cu până la 0.8% a volumului materiei cenușii. Alcoolul reprezintă factorul de risc individual ce are un efect negativ mai mare decât ceilalți factori de risc modificabili, cum ar fi fumatul sau Indicele de Masă Corporală (IMC), după cum afirmă autorii studiului.

De asemenea au fost observate asocieri negative între consumul de alcool și integritatea substanței albe, ce conține prelungirile neuronilor (axoni, dendrite) aflați în substanța cenușie.
Deși se considera că un consum moderat este protectiv, acest lucru nu este adevărat. Mai mult, cu cât consumul este mai mare, cu atât riscul de afectare a structurii craniene crește. De asemenea, dacă pe lângă consumul zilnic de alcool, subiecții au avut asociat și un IMC crescut (fiind supraponderale sau obeze)  sau/și boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, efectul negativ al alcoolului asupra sănătății creierului a fost mai puternic.

 

Vin, bere sau băuturi spirtoase? Nu are importanță, spun cercetătorii. În acest studiu negăsindu-se vreo diferență între tipurile de alcool consumat și riscul asupra creierului. Sănătatea creierului va fi afectată indiferent de varietatea băuturii alcoolice.

Efectul nociv al alcoolului supra sănătății a fost cercetat de-a lungul timpului și nu trebuie neglijat, acesta fiind implicat în multiple tulburări, dintre care amintim: intoxicația acută cu alcool, dependența etanolică, sevrajul etanolic, sindromul Korsakoff, demența, sindromul de anxietate, sindromul depresiv, degenerescența neuronală, accidentul vascular cerebral, steatoza hepatică, pancreatita, hepatita , ciroza, ulcerul gastric, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, cancerul de esofag, cancerul de colon, cancerul de rect, cancerul mamar.

 

1 Comentariu
  1. Bulareanu Marius Florin spune

    Interesat sa am o viață normală plăcută frumoasa spre binele meu,util și necesar că să fiu informat în singura problema a mea de viciu obsesia de tutun fumător sunt și as vra sa nu mai am viciul acesta deloca , sanatatea e brățară de platină viața trebuie trăită fara fum de tutun fara tutun

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More