Care sunt factorii care predispun pacienții depresivi la rezistență la tratament și care sunt strategiile terapeutice pentru a atinge remisiunea?
O prezentare publicată de Alessandro Serretti și Chiara Fabbri în revista Psychiatric Times enumeră cele mai importante 6 semne și factori de risc asociați cu Depresia Rezistentă la Tratament.
- Durata episodului: cu cât episodul este mai lung ca durată, cu atât crește atrofia în regiunile cerebrale specifice (eg. hippocampus) iar modificările cognitive și comportamentale care apar în aceste episoade lungi fac dificilă întoarcerea la starea de bine inițială.
- Severitatea episodului: ambele extreme ale spectrului depresiv (sever și ușor) se pare că sunt implicate în creșterea riscului pentru un răspuns neadecvat la tratament. Episodul depresiv sever este asociat cu dezechilibre biologice, iar cel ușor cu răspuns mai slab la tratament medicamentos, comparativ cu placebo.
- Elementele melancolice: Depresia Rezistentă la Tratament este mai frecventă în Tulburarea Bipolară decât în Tulburarea Depresivă Majoră. Investigarea specifică a simptomelor maniacale sau hipomaniacale este extrem de importantă.
- Lipsa ameliorării simptomatologiei în primele 2 săptămâni de la începerea tratamentului
- Comorbidități: simptome anxioase sau tulburări anxioase instalate (în mod special Tulburarea de Anxietate Generalizată) sunt predictori ai unor rate scăzute de răspuns și remisiune. De asemnea, tulburările de personalitate (în special cea borderline) sunt factori de prognostic negativ.
- Vârsta înaintată, alături de durata crescută a episodului depresiv, simptome de anxietate sau evenimente stresante de viață pot contribui la dezvoltarea rezistenței la tratamentul antidepresiv.
Cmentariile sunt închise